Vykort från Lund
Vykort från Lorenz Larssons Eftr. Lund. No. 1835
Ett motiv från Stadsparken i Lund - en park som bör ha varit relativt nyanlagd när det här vykortet skapades. Parken låg förr i utkanten av Lund. Nu är den en grön oas mitt i staden. Bakom sig har den en mycket gammal historia .Den som skickade vykortet från Lund till min farfar "Hemmansägaren Herr Bror Lundin i Vestanbäck, Näsåker" var en yngre bror, som hette Karl Albert Lundin. Han var född 1886 i Holafors, Ådals-Liden . I Lund tog han studentexamen 1915. Åren efteråt studerade han i Uppsala. Det resulterade i en kansliexamen 1918.
Efter kansliexamen fick han arbete som biträde och extra ordinarie landskanslist i Västernorrlands län. År 1924 var det dags för en en poliskurs i Gävle.
Under flera år flyttade han omkring och tjänstgjorde som landsfiskal på flera olika orter i Ångermanland. År 1935 blev han landsfiskal i Ramsele. (Källa: Domsagorna i Sverige, 1944)
(Porträttet till vänster föreställer Karl Albert Lundin något av åren 1913 - 1915. Fotograf: "Lina Jonns Eftr. Lund". Efterträdarens namn var Per Bagge. Han övertog Lina Jonns ateljé. Läs mer om fotografen Lina Jonn på svt.se ).
Man behöver inte vara handstilsexpert för att se, att det var samme Karl Albert som sommaren 1911 arbetade vid sorteringsverket i 4 Sandslån och skickade vykortet till sin äldre bror därifrån. Den 9 september 1911, bara någon månad efteråt, avled i Holafors, fadern Henrik Zakrisson Lundin, av en hjärnblödning, 68 år gammal .
Tyvärr är stämpeln på det här frimärket inte tillräckligt tydlig - årtalet går inte att se. Kanske är det här kortet poststämplat i slutet av oktober 1911. I så fall är det en gratulation till brodern på hans 30-åriga födelsedag den 1 november.
"Hjärtlig lyckönskan den 1:te från A-.
Tack för brevet!
Jag får ej tid att skriva brev denna gång.
Jag har aldrig haft så mycket att göra som nu.
Jag tror jag får begagna nätterna med.
Jag mår dock bra och hoppas på en bättre dag en gång i livet.
Kära hälsningar till eder alla!"
Karl Albert Lundins namn finns också nämnt i ett annat och föga smickrande sammanhang.
Riksföreningen Sverige-Tyskland bildades i december 1937. Det var en tyskvänlig förening vars syfte var att verka för "ett rättvist bedömande av det nya Tyskland". Kansliet fanns i Lund. Bland initiativtagarna fanns flera lundaakademiker. Föreningen kom att verka som en nationalsocialistisk förening.
I den långa listan av medlemmar , som finns publicerad på Internet, nämns Albert Lundin, landsfiskal, Ramsele. Medlemslistan namnger hela 5689 personer. Geografiskt var hela Sverige, från norr till söder, representerat.
Jag vill inte gå så långt att jag drar den absoluta slutsatsen att alla 5689 personer på listan helt och fullt delade det nazistiska Tysklands uppfattningar. Det är en viss skillnad mellan att vara tyskvän och att vara nazist. Det är inte fullt så enkelt att man rakt av kan sätta ett likhetstecken mellan de två orden . Jag känner inte personerna och vet inte hur de tänkte. Många kan ha blivit medlemmar av en orsak som nu, långt efteråt, är svår att förklara.
Det är inte heller helt lätt att finna vare sig en ideologisk eller en ekonomisk förklaring till att en bondpojke, uppvuxen i en liten by i Ångermanland, står antecknad som medlem i en pronazistisk förening. Det kan finnas mer än ett tänkbart svar. En förklaring skulle kunna vara att det, under studentåren i Lund och Uppsala, kan ha skett en påverkan i den riktningen.
I Lund fanns exempelvis, den öppet antisemitiske vetenskapsmannen och skriftställaren Bengt Lidforss. Nu dog visserligen Lidforss redan 1913, men levde och verkade i Lund 1911 och fram till sin död.
Obs! Uppdaterat den 18/7 2007 eftersom Wikipedia ändrat sina uppgifter.
(Noterbart är att Wikipedia skriver att släkten Lidforss tog sitt efternamn efter Lidens socken - sedermera Ådals-Lidens socken. Enligt samma källa skulle stamfadern, bruksinspektören vid Tolvfors bruk i Valbo, Erik Abraham Lidforss (1761-1808) ha kommit därifrån. Det här är en anmärkningsvärd uppgift.En annan källa menar att släkten hade sitt ursprung i Indals-Liden i Medelpad. En geografiskt okunnig person måste någon gång i tiden ha förväxlat de båda socknarna. Vilken av uppgiftslämnarna ska man tro på? Båda kan inte ha rätt. Däremot kan båda ha fel).
Hur gick det egentligen till när Riksföreningen Sverige-Tyskland registrerade medlemmar?
Hur pålitliga är ursprungskällorna?
Många personer som nämns är kända för en större allmänhet - en gammal, sjuk och bräcklig Verner von Heidenstam till exempel - vårdad sina sista år av självutnämnda vänner. Han dog i maj månad 1940. Samma månad som Tyskland hade inlett sitt blixtkrig i väst.
Efter andra världskriget förändrades världen. Kanske orsakade det även att två bröders förhållande till varandra förändrades. Karl Albert Lundin dog vid 68 års ålder. Pappa måste, under några år åtminstone, ha haft en del med honom att göra i tingshuset i Ramsele. En landsfiskal fungerade ju även som åklagare och pappa var nämndeman och häradsdomare vid Ångermanlands västra domsaga, Ramsele, i många år (från 1939). Men jag hörde, varken förr eller senare, Karl Albert Lundins namn nämnas i något sammanhang.
Jag var 4 eller 5 år gammal och minns att farfar hade en tidning som hette Se. Det var Sveriges första bildtidning, startad av Carl-Adam Nycop. Nycop hade den amerikanska bildtidningen Life som förebild. Läsa kunde jag inte, men jag tittade på bilderna. Farfar och farmor förklarade. Tydligt minns jag hur farfar ritade horn i pannan på bilder som föreställde en mustaschprydd man med namnet Hitler.
Några sympatier för Nazi-Tyskland hyste inte farfar.
Så vad tyckte och tänkte han om sin brors eventuella sympatier?
Var det inte känt?
Eller tystades det ner och sopades under mattan?
Medlemslistan hos Riksföreningen Sverige-Tyskland väcker onekligen en hel del frågor. Citatet:
The belief that there is only one truth, and that oneself is in possession of it, seems to me the deepest root of all evil that is in the world.
Tron på att det finns en enda sanning och att man själv skulle vara i besittning av den, framstår för mig som roten till allt ont i världen.
Max Born