fredag, juli 28, 2006

Vykort från Lund

Stadsparken i LundVykort från Lorenz Larssons Eftr. Lund. No. 1835

Ett motiv från Stadsparken i Lund - en park som bör ha varit relativt nyanlagd när det här vykortet skapades. Parken låg förr i utkanten av Lund. Nu är den en grön oas mitt i staden. Bakom sig har den en mycket gammal historia .

Den som skickade vykortet från Lund till min farfar "Hemmansägaren Herr Bror Lundin i Vestanbäck, Näsåker" var en yngre bror, som hette Karl Albert Lundin. Han var född 1886 i Holafors, Ådals-Liden . I Lund tog han studentexamen 1915. Åren efteråt studerade han i Uppsala. Det resulterade i en kansliexamen 1918.

Efter kansliexamen fick han arbete som biträde och extra ordinarie landskanslist i Västernorrlands län. År 1924 var det dags för en en poliskurs i Gävle.

Under flera år flyttade han omkring och tjänstgjorde som landsfiskal på flera olika orter i Ångermanland. År 1935 blev han landsfiskal i Ramsele. (Källa: Domsagorna i Sverige, 1944)

(Porträttet till vänster föreställer Karl Albert Lundin något av åren 1913 - 1915. Fotograf: "Lina Jonns Eftr. Lund". Efterträdarens namn var Per Bagge. Han övertog Lina Jonns ateljé. Läs mer om fotografen Lina Jonn svt.se ).

Man behöver inte vara handstilsexpert för att se, att det var samme Karl Albert som sommaren 1911 arbetade vid sorteringsverket i 4 Sandslån och skickade vykortet till sin äldre bror därifrån. Den 9 september 1911, bara någon månad efteråt, avled i Holafors, fadern Henrik Zakrisson Lundin, av en hjärnblödning, 68 år gammal .

Tyvärr är stämpeln på det här frimärket inte tillräckligt tydlig - årtalet går inte att se. Kanske är det här kortet poststämplat i slutet av oktober 1911. I så fall är det en gratulation till brodern på hans 30-åriga födelsedag den 1 november.

"Hjärtlig lyckönskan den 1:te från A-.
Tack för brevet!
Jag får ej tid att skriva brev denna gång.

Jag har aldrig haft så mycket att göra som nu.
Jag tror jag får begagna nätterna med.
Jag mår dock bra och hoppas på en bättre dag en gång i livet.
Kära hälsningar till eder alla!"


Karl Albert Lundins namn finns också nämnt i ett annat och föga smickrande sammanhang.

Riksföreningen Sverige-Tyskland bildades i december 1937. Det var en tyskvänlig förening vars syfte var att verka för "ett rättvist bedömande av det nya Tyskland". Kansliet fanns i Lund. Bland initiativtagarna fanns flera lundaakademiker. Föreningen kom att verka som en nationalsocialistisk förening.

I den långa listan av medlemmar , som finns publicerad på Internet, nämns Albert Lundin, landsfiskal, Ramsele. Medlemslistan namnger hela 5689 personer. Geografiskt var hela Sverige, från norr till söder, representerat.

Jag vill inte gå så långt att jag drar den absoluta slutsatsen att alla 5689 personer på listan helt och fullt delade det nazistiska Tysklands uppfattningar. Det är en viss skillnad mellan att vara tyskvän och att vara nazist. Det är inte fullt så enkelt att man rakt av kan sätta ett likhetstecken mellan de två orden . Jag känner inte personerna och vet inte hur de tänkte. Många kan ha blivit medlemmar av en orsak som nu, långt efteråt, är svår att förklara.

Det är inte heller helt lätt att finna vare sig en ideologisk eller en ekonomisk förklaring till att en bondpojke, uppvuxen i en liten by i Ångermanland, står antecknad som medlem i en pronazistisk förening. Det kan finnas mer än ett tänkbart svar. En förklaring skulle kunna vara att det, under studentåren i Lund och Uppsala, kan ha skett en påverkan i den riktningen.

I Lund fanns exempelvis, den öppet antisemitiske vetenskapsmannen och skriftställaren Bengt Lidforss. Nu dog visserligen Lidforss redan 1913, men levde och verkade i Lund 1911 och fram till sin död.

Obs! Uppdaterat den 18/7 2007 eftersom Wikipedia ändrat sina uppgifter.
(Noterbart är att Wikipedia skriver att släkten Lidforss tog sitt efternamn efter Lidens socken - sedermera Ådals-Lidens socken. Enligt samma källa skulle stamfadern, bruksinspektören vid Tolvfors bruk i Valbo, Erik Abraham Lidforss (1761-1808) ha kommit därifrån. Det här är en anmärkningsvärd uppgift.En annan källa menar att släkten hade sitt ursprung i Indals-Liden i Medelpad. En geografiskt okunnig person måste någon gång i tiden ha förväxlat de båda socknarna. Vilken av uppgiftslämnarna ska man tro på? Båda kan inte ha rätt. Däremot kan båda ha fel).

Hur gick det egentligen till när Riksföreningen Sverige-Tyskland registrerade medlemmar?
Hur pålitliga är ursprungskällorna?

Många personer som nämns är kända för en större allmänhet - en gammal, sjuk och bräcklig Verner von Heidenstam till exempel - vårdad sina sista år av självutnämnda vänner. Han dog i maj månad 1940. Samma månad som Tyskland hade inlett sitt blixtkrig i väst.

Efter andra världskriget förändrades världen. Kanske orsakade det även att två bröders förhållande till varandra förändrades. Karl Albert Lundin dog vid 68 års ålder. Pappa måste, under några år åtminstone, ha haft en del med honom att göra i tingshuset i Ramsele. En landsfiskal fungerade ju även som åklagare och pappa var nämndeman och häradsdomare vid Ångermanlands västra domsaga, Ramsele, i många år (från 1939). Men jag hörde, varken förr eller senare, Karl Albert Lundins namn nämnas i något sammanhang.

Jag var 4 eller 5 år gammal och minns att farfar hade en tidning som hette Se. Det var Sveriges första bildtidning, startad av Carl-Adam Nycop. Nycop hade den amerikanska bildtidningen Life som förebild. Läsa kunde jag inte, men jag tittade på bilderna. Farfar och farmor förklarade. Tydligt minns jag hur farfar ritade horn i pannan på bilder som föreställde en mustaschprydd man med namnet Hitler.

Några sympatier för Nazi-Tyskland hyste inte farfar.
Så vad tyckte och tänkte han om sin brors eventuella sympatier?
Var det inte känt?
Eller tystades det ner och sopades under mattan?
Medlemslistan hos Riksföreningen Sverige-Tyskland väcker onekligen en hel del frågor.


Citatet:


The belief that there is only one truth, and that oneself is in possession of it, seems to me the deepest root of all evil that is in the world.

Tron på att det finns en enda sanning och att man själv skulle vara i besittning av den, framstår för mig som roten till allt ont i världen.
Max Born

10 kommentarer:

Inkan sa...

Fantastiskt Karin! Du har en förmåga att berätta om en person och som är din familj och visa på bilder ur gårdagen och vad som hände etc.
Det är fantastiska tidsdokument och allt blir så mer levande. Och din farfar och din farsfars bror är en del av denna historia.
Det är så här släktforkning blir så mycket mer intressant -inte bara ett namn och årtal, utan samtida historia som skapar liv.

Karin Irene 60+ sa...

Du ska veta att jag var mycket osäker på hur jag skulle presentera det här utan att gå fram som en elefant i ett glashus.

Det kan ju finnas efterlevande som vill se att det gamla förblir glömt eller gömt.

Min familjehistoria (i motsats till genealogin med enbart namn, födelsedata, platser..) är ett försök att utforska personerna bakom genealogin. Jag vill alls inte försköna eller romantisera förfädernas liv.

Hittar jag ett "lik i garderoben" är det dags att ta fram det i dagsljuset.

smulan sa...

Karin, jag instämmer helt i Inkans eloge av dina presentationer. Du gör det fantastiskt bra! Jag önskar jag kunde hälften så bra....
Du har skapat en fantastisk släkthistoria genom dina berättelser.

Din farfars brors sympatier för den tyska ideologin var nog inte helt ovanlig bland den tidens akademiker - jag tror faktiskt inte de visste så mycket före kriget vad den ideologin innebar.

Hoppas att du haft en riktigt skön semester! Själv har jag precis kommit hem från underbar cykelsemester på Gotland - med en brakförkylning....

Allt gott!
Smulan

Karin Irene 60+ sa...

Sommarvärme och brakförkylning, Smulan.
En dålig kombination. Nu går sommaren mot sitt slut, men förkylningen lär du nog få dras med ett tag, tyvärr. Vila allt vad du kan bara så att du inte råkar ut för någon komplikation i form av bihåleinflammation.

tell sa...

Hm, ja nu skriver jag här, tryckte på comment tidigare,men det försvann.
Jo, fin historia du berättar och det är vanskligt att försöka förstå hur man tänkte då. Jean Bolinder har skrivit en roman "Bara början på en saga" (Carlssons 2005) som förvissor är fiction, men där nazismen i Lund på1930-talet bildar fond. Även om du inte får mer fakta får du en känsla när du läser den. Jean har forskat kring 30-talet och är Lundabo sedan många år. Han kanske kan hjälpa dig vidare.

Karin Irene 60+ sa...

Tell: Jag ska försöka se om jag kan få tag på romanen du nämner. Det verkar vara en intressant historia. Det är inte helt lätt att fjärrlåna böcker här på landsbygden. Kanske finns den på Centralbiblioteket i Östersund. Då blir det genast lättare.

Från det ena till det andra: På 60- talet hade jag en klasskamrat med efternamnet Tell. Han var från Härnösand, vill jag minnas. Ringer det någon klocka?

smulan sa...

Karin! Paul Lundin skriver i sin bok "Sanningar och sägner" (sidan 68-69)om en professor Lidfors - "professor i romersk vältalighet" - född i Näsåker. Han hette Elias Josefsson Lidfors (1787-1825)och var son till Josef Jansson och hans hustru Sara; boende först i Rå sedan i Forsås, Ådalsliden. Elias skulle enligt Paul tagit sig namnet Lidfors under gymnasietiden i Härnösand.

Enl. Paul var denne Elias ogift men lär ha haft en son som fortsatte använda släktnamnet Lidfors och sedemera blev präst i Mora. En sonson till denne var Bengt Lidfors 1868-1913.
Jag får inte uppgifterna att gå ihop riktigt med Wikipedias uppgifter. Vi får kanske fråga Magnus?
Smulan

Karin Irene 60+ sa...

Jag undrar varifrån Paul fick sin uppgift. Någon källa finns ju inte nämnd i boken. Gammalt folkprat kanske? Har du inte frågat Magnus redan? Jag vill minnas att du skrev någon gång om Elias Lidfors i Magnus gästbok eller på diskussionsforumet. Men fick du något svar?

smulan sa...

Jag är också tveksam till Pauls uppgift om Bengt Lidforss släktskap till Elias Lidfors. Att Elias Lidfors f 1787 är född i Näsåker tror jag dock på utan att själv ha forskat på saken.

Jag tror inte att jag fick något svar av Magnus - i så fall har jag kommit ihåg det.

Wikipedias uppgift om stamfadern Erik Abraham Lidfors härstamning från Ådalsliden tror jag också är felaktig - det också utan att ha forskat på saken.

Karin Irene 60+ sa...

Det hela verkar mycket osannolikt. Wikipedia ska ju vara ett uppslagsverk, men trovärdigheten minskar minsann.

Related Posts with Thumbnails