söndag, juli 09, 2006

Gamla foton från Junsele (1)

Vi är många som har gamla porträttalbum och kort förvarade i kuvert, i lådor och på andra möjliga och omöjliga ställen. I de flesta fall är bilderna omärkta. De har inga namn. Det finns inget årtal och inte heller längre någon enda person som kan berätta något om bilderna. Vi har inte en aning om vad det är för människor på bilderna.

Nu har vi, som tur är, alltid ett val. Antingen låter vi dem ligga kvar där dom ligger, utan att någonsin mer titta på dem. Eller också bestämmer vi oss för att sprida dem till en så stor publik som möjligt.

Ett av mina ärvda album kändes helt främmande för mig. Det fanns inget namn skrivet på pärmen. Bara ett par stycken foton hade anteckningar på baksidan. Personerna på bilderna hade inga ansiktsdrag som jag kunde känna igen, så när som på två, som var placerade sist, lite för sig själv.

Det var en bild av pappa som liten pojke och en bild av hans äldsta bror. Misstanken fanns att just de bilderna hamnat där i efterhand. Var kanske albumet inköpt på någon auktion? Var det upphittat eller kvarglömt?

För ungefär ett och ett halvt år sedan scannade jag porträtten och spred dem till olika personer, bl a Örjan Öberg på Ågermanlandsrötter 
och Lars Eric Forssén med en hemsida på Junselebyar .

Tiden gick och så småningom började det ge resultat. Tack vare uppmärksamma personer. I våras fick jag ett mail ifrån Lycksele. En dam, som hette Kerstin Jacobsson, (bördig från Bölen i Junsele), hade gått igenom Bilddatabasen hos
SVAR och funnit exakt likadana kopior av porträtten. Tack Kerstin! Du gjorde det lätt för mig.

Jag har inte hunnit titta på alla bilder som tillhör Junsele Hembygdsförening än. De är alltför många. Men klart är, att de flesta bilderna i albumet föreställer människor från Junsele.


Kläppsjö, Junsele förekommer påfallande ofta som bynamn. En by, som framtill 1868, hörde till en helt annan socken, nämligen Anundsjö.I Kläppsjö, Junsele, fanns i folkräkningen 1890 en hemmansägare Jonas Skogman, född 1863,
med hustru Amanda Katarina Persdotter, född 1867.


Paret Skogman hade barn med följande namn:
Per Emil, född 1889
Kristina Emelinda, född 1892
Henrik Jakob, född 1895
Alexia Katarina, född 1897
Sara Irene, född 1900
Nils Severin, född 1904
Bror Algot, född 1907

Alla tre bilderna ovan ska föreställa Henrik Skogman, född den 14 februari 1895, Kläppsjö, Junsele. På ett av dem finns kanske ett syskonpar. Mannen som står upp är Henrik Skogman. Han som sitter, kan han vara 8-9 år yngre? Tveksamt.

Bilderna finns också i databasen hos SVAR med ID-beteckningar "fl-1428/01", "fl-1621/01" och "fl- 1627/01". Fotografen hette i samtliga fall Petter Jonsson eller Jonssons Atelier, Junsele, alias "Petter Knäpp".Det här något repiga mansporträttet har jag inte funnit bland SVAR:bilderna. Men på baksidan står skrivet namnet "Emil Skogman" . Det innebär inte nödvändigtvis att det är han som är avporträtterad.Baksidan
"No 84" "1 Dss Visitkort" Herr Emil Skogman" "Kläppsjö" "Myckelgensjö"

Fotograf Theres Karlström. Sollefteå. Filial Ramsele.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails