Fotografen (1)
Det kommer alltid mer an på fotografen än på kameran hur en bild till slut blir.
De yrkesfotografer som var verksamma under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet hade inga avancerade kameror att tillgå. En egenskap som gångna tiders fotografer måste ha varit utrustade med var tålamod, eftersom de hade en hel del svårigheter att övervinna.
Kamerautrustningen var otymplig och plåtmaterialet långsamt. Möjligheten att belysa interiörer var liten, men artigt avbildade de ändå människor som de ville se ut.
Tyvärr har flyttningar och vindsröjningar i alltför många fall inneburit att fotomaterial har försvunnit. Därmed har också oskattbara kulturhistoriska värden gått förlorade. I valet mellan arkiv och soptipp valde man det senare. Glasplåtar var tunga, skrymmande och svåra att förvara.
Emil Ragnar Borg Mesch
En känd svensk fotograf från den här tiden var Emil Ragnar Borg Mesch, född 1869 i Sundsvall. Han växte upp och fick en lärlingsplats i Örebro. Det var också i Örebro han hade sin första ateljé med filial i Ockelbo. En inledning till ett långt och äventyrligt liv som yrkesfotograf.
I slutet av 1880-talet gav han sig iväg till Amerika och fotograferade indianer och cowboys.
I Gävle etablerade han sig 1889.
I guldruschens Kalifornien och på Honolulu befann han sig 1896-97.
År 1898 var han verksam i Landskrona. Då gjorde han på uppdrag av dåvarande borgmästaren , August Munck af Rosenschöld, en fotodokumentation av Landskrona. Känd från den tiden är hans bedrift att klättra upp i sockerbrukets höga skorsten med den tunga fotoutrustningen. Uppe i skorstenen tog han tre panoramabilderöver staden.
År 1899 flyttade han med sin familj till Kiruna. Där hade han sin fotoateljé i ett skjul vid sjön Luossajärvis strand. Han ska dessutom ha drivit en biograf i Kiruna vid sidan om fotograferandet och även ha varit schackspelare. Borg Mesch tog oerhört många porträttfotografier. Det var hans levebröd.
Men det är inte porträtten han är mest känd för utan fotografierna från nybyggarsamhället i Kiruna, byggandet av Riksgränsbanan och Kebnekajses fjällvärld. Borg Mesch fotograferade samer, järnvägsrallare, gruvarbetslag, nybyggare och överklass. Hans kamerautrustning måste ha varit mycket tung, men den hindrade honom inte från att klättra i berg och fjäll och fotografera landskap.
En skröna (?) berättar: En gång, då han hade bestigit Kebnekajses topp, var han inte nöjd med resultatet och klättrade upp igen. Vad skulle Borg Mesch ha tyckt om nutidens avancerade digitalkameror och kameramobiler som lätt ryms i en liten ficka?
Källor:
Wikipedia
Lennart Snabbs register över svenska fotografer 1899-1911
Det finns en bok med text av Svante Hedin och med Borg Meschs bilder. Den heter "Fjällvråken Borg Mesch".
Porträttet ovan bär Borg Meschs logo. Ett årtal, 1915, är inpräglat i nedre vänstra hörnet. Baksidan berättar om "Svenska fotografernas Diplom". "Turistföreningens Diplom 1902" och "Silfvermedalj Boden 1902". "Filial: Abisko".
Vem flickan på fotot är? Den som det visste. Hon är bara ett av flera anonyma ansikten i mitt Junselealbum . Men vem vet, kanske hade hon någon anknytning till Junsele.
6 kommentarer:
Tack - nu fick jag veta lite mer om just Mesch! Har läst flera böcker och sett hans vackra foton -så dokumentära -speciellt om samernas liv. Men även indianfotona.
I byn där jag växte upp fanns en familj som hette Mesch. Jag undrar om de var släkt med varandra... det är ju ett så speciellt efternamn.
Gamla foton är ofta så fina och klara - både porträtt och vyer. Jag blir så imponerad över fotografernas skicklighet.
Jag hoppas du presenterar flera om du kan - vet att det uppe i Jämtland fanns flera stycken kvinnliga fotografer som var enormt skickliga. Det var tydligen ett bra yrke för kvinnor på den tiden deras möjligheter att vara självförsörjande var smalare än idag.
Det var lätt att få fram uppgifter om Borg Mesch. Han bar ju två efternamn.
Fantastiskt att hans bilder har fått vara kvar men så var han visst ordningssam och noga med arkiveringen.
Både namnet "Borg" och namnet "Mesch" fanns i Sundsvall. Det är nog inte omöjligt att en och annan "Mesch" hamnade i Jämtland också.
Borg leder mina tankar till Borgsjö, medan Mesch (efter fadern??)tillhörde söderifrån till Norrland inflyttade personer.
I Ångermanland fanns det också flera kvinnliga fotografer. Men jag har inte lyckats hitta någonting särskilt att skriva om dem.
Just nu vet jag inte vad som kommer härnäst. Men någonting om någon ska det väl kunna bli ändå.
Karin! Jag har också sett ett flertal böcker med Mesch vackra foton. Den senaste boken läste jag i Nikkaloukta efter vår vandring till Kebnekaise.
Jag måste ändra mig själv lite ang. de fotoalbum som vi trodde fanns efter Bror Lundin på Hembygdsgården. Idag gjorde vi ett besök på Hembygdsgården, och såg att det var ett par fotoalbum efter familjen Lidmark i Västanbäck. Kenneth kände till släktförhållandena mellan Lidmark och Lundins och blandade därför ihop det hela. Men jag skulle gissa att albumen är inte mindre intressanta för dig för det!
Minsann.Jag har faktiskt undrat varför farmor inte hade något eget album, systern Annas album fanns ju kvar. Farfar var väldigt snabb att göra sig av med farmors saker när hon var borta. Det var mycket som försvann på den auktion som han ordnade hemma på gården. Sedan köpte han nytt.
Fotografen Emil Ragnar Borg Mesch inflyttar 1892 från Gävle till Ockelbo. Bebor en fastighet med adress Prästgården. Gifter sig 1894 28/1 i Ockelbo med Anna Katarina Lindgren, född 1874 26/4 i Gävle. Anna Katarina inflyttar 1893 till Ockelbo från Gävle. Vid vigseln nämns hon som hushållerska i Prästgården. Paret får 1894 18/10 en dotter, Ragnhild Kristina, vilken avlider den 18/1 1896. År 1896 utflyttar Emil Ragnar från Ockelbo till Landskrona. Anna Katarina utflyttar samma år till Gävle. Paret bebor 1898 en fastighet med adress Snäppan, Landskrona och får 1898 22/11 en son Ragnar Olof.
Hej Anonym och tack för den informationen. Dog i Jukkasjärvi 1956 enligt cantab.nu/bernhard.johanson/B-lista.html
Skicka en kommentar