fredag, juli 21, 2006

Fotografen (2)






















En stillbild har ofta förmågan att kunna tala till mig. Den ger mig känslan av att vara med just då och just där. En film kan också skapa känslor, men filmmakarna har sällan haft något större intresse av att skildra verkligheten som den är.

Jag vill gärna tro att så här såg människor ut den dagen för ungefär hundra år sedan, när de hade tagit på sig sina finaste kläder, därför att de skulle fotograferas. Karlarna var nyklippta och nyrakade.

De här fyra bilderna skapar en osäkerhetskänsla. Pojkens stora hatt, var och när har jag sett den hatten förut? På en statarpojke? Män med bredrandiga slipsar, när var de slipsarna moderna? Och kvinnan som bär en vacker blus, sparsamt prydd med bara lite spetsar.

Porträtten hör hemma bland bilderna från Junsele . Flera av personerna på de fotografierna var födda 1899 eller däromkring. Men när är de här bilderna tagna?

På baksidan finns ett flersiffrigt nummer tryckt. Talföljden börjar med 29180 och slutar med 29184. Den som är uppmärksam märker att det saknas ett nummer i serien. Fem nummer och bara fyra kort. På det femte fotot bör det ha stått nummer 29182, om det funnits. Det kortet saknas.

De här fyra porträtten är med all sannolikhet nyare reproduktioner av äldre foton eller av foton som bara funnits i ett enda exemplar. Foton som man behövde ha flera av.

Fotografierna har skickats med post till en fotoateljé i Danmark, som kunde göra kopior, kanske till ett lågt pris. En tidig fotopostorderverksamhet. Kopiorna har sedan delats ut (eller skickats med post) till släkt och vänner. Frågan är, hur bearbetade de har blivit. Hur såg orginalen och vem var den ursprunglige fotografen?

Jag har sökt firmanamnet "Expres" på danska Google utan resultat. Men i Sverige verkar de ha haft kunder i alla landsändar:
4 Porträttfynd.




Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails