torsdag, juni 08, 2006

Viktor Bernhard Frisendahl, född 1845


Fotograf: Amanda Sandberg, Sollefteå. Den bild som finns i Sollefteå Bilddatabas har nummer:
cb-08 255/98 -

Mitt porträtt av Viktor Bernhard Frisendahl finns i Anna Lidmarks porträttalbum . Han blev utnämnd till kyrkoherde i Ådals-Liden den 13 december 1880, men tillträdde först i maj 1883.

Viktor Bernhard Frisendahl var en son till vice pastorn och komministern Nils Frisendahl, född 1794 i Ragunda och hans hustru Inga Dorotea Häggman, född 1801 i Häxmo, Ådals-Liden.

En släktrelation till Frisendahls fanns. Min farfarsfar, Henrik Zakrisson Lundin i Holafors, Ådals-Liden, hade en syster, Anna Karolina Zakrisdotter (1841-1909) som gifte sig med Henrik Jakob Frisendahl, (1836-1915), en annan av Nils Frisendahls söner.

En skröna:

I Paul Lundins "Sanningar och sägner i Ådals-Liden (1982), sidorna 84-86, berättas en historia som jag helt kort resumerar:

Viktor Bernhard Frisendahls syster, Vendla Dorotea, var gift med Hans Peter Persson Westin i Moflo, Ådals-Liden. En majdag år 1881 skulle sonen i huset, Nils Peter, sko en unghäst. Nils Peter tappade taget om hoven, unghästen sparkade bakåt och träffade Nils Peter strax ovanför tinningen. Livlös fraktades han hem. Den 17-årige pojken var död. Dödsfallet anmäldes och begravning utlystes.

Dagen efter begravningen började rykten cirkulera om att Nils Peter inte alls varit död utan skendöd. Rödblommig hade han legat i sin kista. Fingrar och naglar hade inte haft den karakteristiska blå-vita färgen. En dräng, som passerat kistan i bryggstugukammaren dagen innan jordfästningen, hade hört svaga knackningar inifrån kistan.

Ryktena nådde Vendla Dorotea, som åkte till sin bror för att få till stånd en gravöppning. Brodern förklarade för Vendla Dorotea att en gravöppning var en vidlyftig procedur, som skulle ta lång tid. Hon resignerade och åkte hem igen.

Det berättas att hon hemma planterat en kaktus. På så sätt skulle hon få reda på hur gammal sonen skulle ha blivit om han fått leva (enligt andra versioner planterades kaktusen för att ta reda på om sonen var vid liv då han begravdes). Kaktusen lär ha levt i fyrtio år.

Viktor Bernhard Frisendahls hustru?

Sannolikt föreställer porträttet Frisendahls hustru, Lydia Vilhelmina Lindahl, född 1856 i Vännäs (AC). Men det är inte bekräftat. Bilden är placerad bredvid Viktor Bernhards porträtt i albumet. Hon var dotter till kronolänsman Per Vilhelm Lindahl, född 1821 i Lövånger (AC) och hustrun Lovisa Helena Rehn, född i Åsele (AC)

(I Folkräkningen 1890 var Lindahl skriven på Prästbordet i Ådals-Liden som pensionerad kronolänsman) .

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan bekräfta att fotografiet föreställer Lydia Frisendahl, min mormor. Hälsningar, Jan Erik Frisendahl

Karin W. sa...

Hej Jan Erik,
Det var bra att få det bekräftat. Magnus Johansson (www.adals-liden.net) granskade en gång i tiden fotot och jämförde det med bilder i en bok om Carl Friesendahl. I boken fanns bl a två fotografier av prosten och prostinnan. Magnus fann att det fanns likheter. Din mormor hade en syster också, eller hur?

Anonym sa...

Hej Karin, så tokigt det kan bli! jag skrev mormor, det ska läsas farmor. Min farmor Lydia. Om någon syster vet jag intet. Hälsningar Jan Erik.

Karin W. sa...

Magnus Johansson skrev till mig (2001) att det enligt huförhörslängden fanns en syster till prostinnan bosatt på prästgården i Näsåker. Det var 1899.

I Folkräkningen 1890, bosatta på Prästbordet, Å-L, namnges Wilhelm Lindahl f.1821, Pensionerad Kronolänsman, och hustrun Lovisa Helena Rehn f. 1821.
BARN:
Nanna Helena f. 1853, Lovisa Petronella f. 1858 och
Ernst Kristian f. 1862, Examinerad Sjökapten. Så visst hade din farmor syskon.

Related Posts with Thumbnails