tisdag, juni 13, 2006

Ett ovanligt efternamn

I Sollefteå Bilddatabas har porträttet nummer - 4497/04 -
Beskrivning: A. Palien, Västanbäck, Sollefteå
Fotograf: Amanda Sandberg, Sollefteå

Sannolikt har det insmugit sig ett litet fel här.
I stället för "A. Palien" ska det stå "O. Palien".
Till höger om det här porträttet i Anna Lidmarks album finns Annas och farmor Elins syster, Margareta Lovisa Lidmark

Jag har sökt, men inte i Sverige funnit någon nu levande person med efternamnet Palien. En slumpartad sökning på USA:s telefonkatalog ger åtminstone 4 träffar. Av allt att döma var det ett ovanligt namn även förr, åtminstone i vårt land.

Det skulle vara intressant att veta vad den personen hade i tankarna som antog detta efternamn och familjenamn. Förr i tiden var det vanligare att man tog sig ett efternamn, som på något sätt innehöll delar av by- eller sockennamnet.

"Palien", det var viktigt med stavningen. På gamla dokument, som jag förvarar, har namnet korrigerats, när någon stavat namnet: "Palin" eller "Pallin".

Familjehistorien ger heller ingen upplysning om ursrung.

Det var år 1805 som klockaren och bonden Per Persson i Lidgatu, Ådals-Liden (författaren och konstnären Pelle Molins morfarsfar) inköpte ett hemman i Kläpp, Ådals-Liden, som var till salu. Han gav sedan hemmanet till sin dotter och hennes man.

Svärsonen hette Josef Olofsson, född 1777 i Ås, Ådals-Liden. Han och hustrun *Greta Persdotter, född 1782 i Lidgatu, fick flera söner.
*(Greta var syster till en av Ångermanlands skickligaste träsnidare, Zakarias Persson, 1793-1871, vars verk idag finns både på museum och i många hem).

Det var sonen Zakarias, född 1810 i Kläpp, som började använda efternamnet Palien.
(Källa: Paul Lundin, Sanningar och sägner i Ådals-Liden, 1982, sidan 260)

År 1872 föddes Olof Palien. Han var son till Josef Magnus Palien, född 1836, hemmansägare och handlande i Näsåker. Hans hustru var från Resele och hette Johanna Karolina Holmlund, född 1842.

Den 15 juni 1892 gick Olof Palien, 20 år gammal, ombord på skeppet Juno i Trondheim. Han hade utflyttningsbevis och skulle till Mora i Minnesota. Namnet stavades då "Olaf Palin" i passagerarlistan.

Efter att ha tillbringat endast tre år i Nordamerikas Förenta Stater återvände han hem till Ådals-Liden igen. Resan tillbaka var förmodligen svårare att göra. Flertalet emigranter återvände aldrig. Inte ens när livet "over there" inte blev som de hade förväntat sig, utan i stället blev mycket svårt att leva.

År 1900 återfinner man i Näsåker, hemmansägare Olof Palien med hustru Margareta Lovisa Lidmark. Paret har då en son, Olof, som föddes år 1900.

År 1912 inköpte paret Olof och Margareta ("Margret", "Greta") Palien ett hemman i Västanbäck, Sollefteå, som sedan övertogs av deras två söner, Olof och Carl.

Västanbäck 1, Sollefteå

Bilden scannad ur boken Svenska gods och gårdar, del XVIII, Ångermanland, 1942, sidan 988.


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails