måndag, juni 12, 2006

En dikt om ett barn

Aldrig flög en vind så fri
som den tro som ilar
fram i den barnablick,vari
din med kärlek vilar

Aldrig har en blick så skön
smält i gråt ett hjärta
som två barnaögons bön,
då det glömt en smärta.

Ej en visdom kunnat än
emot himlen bära,
barnet ser att himmelen
runt omkring är nära.

Aldrig sågs en våg så klar
spegla himlen höga
som den glansen underbar
i ett barnaöga.
(Okänd författare)


Vem var Du, som tittade så nyfiket på fotografen bakom kameran? Fotografen var en farbror som i folkmun kallades "Petter Knäpp" och hade ateljé i Junsele någon gång efter 1910-talet. En mörkhårig, ganska stor hund vilade i ditt knä och skylde din nakna kropp.

I Sollefteå Bilddatabas har ditt porträtt fått nummer gc-1053/02. Min bild har varken namn eller nummer. Den finns i Bror O. Lundins porträttalbum på en sida med porträtt på andra barn.

I databasen kallas Du kort och gott "Otto Lundins flicka." Var Din pappa min farfars bror, Hans Otto Lundin från Holafors ? Hette din mamma i så fall Hilda Helena Olofsdotter? De hade gift sig en oktoberdag 1912.

Var Ditt namn Rakel? Då blev Ditt efternamn Qvarnström, när Du blev vuxen. Blev Du döpt till Saga Kerstin? Då fanns Du i Stockholm på 1940-talet. Eller hette Du Anna Maria? Då blev Du gift med någon som hette Lindh i efternamn och Du blev bosatt i Långsele.

Det fanns ytterligare en och annan person med namnet "Otto Lundin" i Ådals-Liden. Alla var födda på 1880-talet. Någon av dem var kanske Din pappa.


Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails