Söderköping
"Brefkort": Restauration "Fenix", Söderköping. Ej frankerat vykort. Nr: 1590.
Adressat: "Herr Bror Lundin Vestanbäck Näsåker"
"Holafors Den 24/1 04
Snälla Bror! Nu skall jag skrifva så du få höra att jag mår lika bra idag som du såg jag jorde i går
Så skall du ha mången tack för vyn
om du vill sända några flera så är det tacksamt
många helsningar från Sara
är icke detta en stilig flicka hvem tycker du hon liknar"
"Restauration Fenix", som inte längre finns kvar, byggdes (på Ågatan?) på en medeltida källargrund någon gång under 1830-talet.
Söderköping är en av Sveriges allra äldsta städer. Vid utgrävningar runt Rådhustorget fann man där lämningar av hus från 1200-talet och magasin från sent 1100-tal. I mitten av 1200-talet ägdes området av Erik ("den läspe och halte") Erikssons änka, drottning Katarina Sunesdotter, som i ett testamente överlämnade staden till sin syster Benedicta.
Under medeltiden var staden en betydelsefull handelsort. Handeln med hansastäderna var livlig. När Storån inte längre var segelbar på grund av landhöjningen, kunde inga stora båtar ta sig in till stadens centrum och Söderköpings utveckling avstannade.
På 1800-talet öppnades här en vattenkuranstalt. Hit kom gäster för att "dricka brunn" ur S:t Ragnhilds källa.
[S:t Ragnhild ska, enligt uppgifter i de äldsta krönikorna från 1400-talet, ha varit gift med Inge d.y.(?) av stenkilsätten. Inge d. y., kung 1118, enligt traditionen, förgiftad under ett besök i Östergötland. Med honom utslocknade den stenkilska ätten på manssidan. En ätt som regerade i Sverige i drygt 60 år]
Källa: Bra Böckers lexikon 1976 0ch 1979
Brunnsdrickning
I en brunnskur ingick att patienterna skulle dricka stora mängder, (upp till 8 liter om dagen), av ett oftast järn- och svavelhaltigt brunnsvatten. Men brunnsdrickning hade säkert inte bara en medicinsk utan också en sällskaplig sida.
2 kommentarer:
"Brunnsdrickning" låter så speciellt - åka till ett ställe och ha det skönt och dricka gott vatten och njuta av god mat... det motsvaras väl av hälso- och motionsställen som finns idag. Troligen nyttigare än vad vattnet kanske var. Det fanns nog lite "tro" också på att det var undergörande förståss.
Det var nog dåtidens SPA. Med kännedom om vad som kan finnas i brunnsvatten(döda råttor, för höga järnhalter m. m.)undrar man hur nyttigt det egentligen var att dricka de stora mängderna.
Skicka en kommentar