måndag, maj 08, 2006

Samer


Ett vykort? Knappast. Det finns adresslinjer på baksidan, men det här är troligtvis ett kort taget av en amatörfotograf. Ett flertal av personerna har samiska anletsdrag, även de två damerna med boa runt axlarna. (I början av 1900-talet var rävboa högsta mode bland fina damer).
Det är fritt fram att låta fantasin avgöra vilka relationer personerna på bilden har till varandra.

I Läsebok för Folkskolan år 1911, för årskurs 3 0ch 4, finns följande beskrivning:

-"När man träder in i tältet hos en lapp, finner man där vanligen en talrik skara levande varelser, husfadern och husmodern, barnen, någon av värdfolkets gamla föräldrar, tjänstfolk och hundar, alla sittande eller liggande omkring brasan, som brinner mellan några flata stenar i mitten av tältet. Över brasan hänger en av sotet svärtad kittel, och på ett hörn av eldstaden puttrar kaffepannan."-

Porträtt av ung dam i samisk dräkt

Fotograf: Östling. Östersund. (Det här porträttet finns också publicerat på Anbytarforum och Porträttfynd).

"Same" är den benämning som det lapska folket numera använder om sitt eget folkslag. Möjligen kommer det tidigare använda ordet "lapp" från det finska "lappalaiset", (på norska "finner").

Samernas härkomst, folktillhörighet och förhistoriska utbredning har sysselsatt forskare i hundratals år.
Sameradion och tidningen Samefolket vill idag spegla framför allt de unga samernas etniska medvetenhet och kravet "att få vara same utan att därför vara varken mer eller mindre än andra folk i världen".
Sist men inte minst värnar de om det samiska språket. (Ett mycket böjningsrikt språk. Substantiven t. ex. böjs i sju kasus. Jämför med svenska substantiv, som böjs i två kasus)

Obs!
Uppdatering med anledning av ett mail från Nina Lango, samisk koordinator, Arjeplogs kommun: 
 
"Hej! Tänkte att du kanske vill veta vem den unga damen i dräkt var. Bilden föreställer Sigrid Pulpur, senare gift Blackfjäll. Damen var min mormor.. Sigrid var född i Lövberg (nära Klimpjäll) i slutet av 1880-talet..."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Översta kortet ser nästan ut som en turistbild - damerna med sina rävboor och en med hatt.
Är de där med sina äkta män (en t o m i slips!) och barn för att föreviga något exotiskt måntro? Eller tillhör barnen samekvinnan eller är barn i samebyn?
I början av 1900-talet och en bra bit in på det århundradet så var väl lapparna en folkgrupp som tillskrevs mycket och som lockade fram nyfikenhet.
En lite spännande bild: varför togs den?

Jag skrev samma sak härunder, men jag fattar ej vart det tog vägen -har du dubbla "comments"?
(har jag gjort bort mig nu?) ;)?

Karin W. sa...

Ja,liksom alla andra bilder som man inte vet något om, så sätter fotot fantasin i rörelse. "Rävboadamerna" kan förstås vara samiska, som gift sig svenskt.

Nej,du har inte gjort bort dig. Det är jag som har strulat till det med HaloScan (eller kanske var det HaloScan som strulade till det för mig). Sista delen av "template" och en del av det som fanns där försvann helt sonika igår. Jag har en "back up" hos HaloScan, men har inte lyckats hitta den än.

Related Posts with Thumbnails