Vykort från Stockholm
Plaskdammen. Björns trädgård.
Vykort stämplat i Stockholm 8/7 1948
"Sthlm torsdag
Hej! Om allt går efter mina beräkningar är jag i V-bäck på söndag,
sänd ingen bil. Det ordnar sig alltid. Tills vi möts
hjärtliga hälsningar Erik* (* yngste sonen, f. 1915)
Tack för brevet"
Björns Trädgård har fått sitt namn efter en trädgårdsmästare med namnet Carl Gustaf Björn. Han dog i slutet av 1880-talet och sonen "Rike Björn" (Carl Fredrik Björn) ärvde handelsträdgården.
Fram till 1915 var det inte många som visste vem "Rike Björn" var. Inte många kände då till den fantastiska parken. Efter hans död donerades hela hans förmögenhet till olika organisationer i Stockholm. Trädgården donerades till Stockholms stad tillsammans med medel för underhåll.
I testamentet stod uttryckligen att Björns Trädgård skulle vara en grönskande plats för medborgarna och innehålla en lekplats för Söders barn. Idag finns få spår kvar från "Rike Björns" tid.
På senare år har parken renoverats. Inom trädgården finns t.ex. en parklek, som har blivit en viktig träffpunkt för småbarnsföräldrar. Ett populärt café finns i terassmurarna vid f.d. plaskdammen och stora gräsplanen.
Dosthoffska huset, mitt i Björns trädgård, ett stenhus från 1700-talet, förr kallat Björnska gården, skulle enligt "Rike Björns" testamente stå kvar och fungera som bostad åt den som skötte trädgården. Idag är det huset arbetsmarknads - och förmedlingsenhet i stadsförvaltningarnas regi.
Plaskdammen tillkom 1937 i samband med att tunnelbanan byggdes ut. Dammen blev, på grund av att Stockholms stad då inte hade tillräckliga reningsanordningar, en bakteriehärd och sanitär olägenhet. Till slut togs plaskdammen bort. Besparingskrav sägs ha varit orsaken. Där den låg, finns nu boulebanorna.
(Källa: www.stockholm.se/files/37500-37599/file_37565.pdf )
Under år 2003 har arkeologer från Stockholms stadsmuseum grävt fram kullerstensatta gator från 1500—1600-talet - mellan 0,5—1,5 m under mark - i Björns trädgård.
6 kommentarer:
Den här trädgården könde jag inte till tidigare!
Den är helt upprustad på senare år.
I DN i december 2005 stod att läsa att det var en lång resa att få till parken som den ser ut idag.
När bygget började grävde man rakt på en medeltida Göta landsväg ett par meter ned i marken.
Till arkeologernas förtjusning var vägdammet uppblandat med tre kubikmeter människoben som troligen rullat ned från Mose galgbacke.
Medan benknotorna skickades på analys vändes grävskoporna till ett annat hörn. Klonk. I jorden låg resterna av en bensinmack, inklusive bränsle. Ventilationsröret stack upp i en sandlåda (ja, det var livsfarligt). Bensinröret sanerades och grävskoporna bytte riktning igen - bara för att så när gräva sönder taket till ett skyddsrum.
Men till slut stod skatepoolerna där, och klätternätet, tåget, gungorna, lyktorna, picknickgräset och "hot dogs", små varma hundar med självlysande ögon som man kan sitta på.
Som tillfällig besökare i Stockholm ser jag alltid sta´n med turistens ögon. Det har blivit många besök under de år som gått.
Men Söder har jag liten erfarenhet av och jag vet inte varför - för det verkar vara en mycket speciell stadsdel.
Karin! Söder är absolut den mysigaste stadsdelen, tycker jag. Har själv bott och vistats en del där. Trots det har jag aldrig hört talats om Björns trädgård tidigare! Tack för att du berättade!
Hej. Här är en kille som växte upp i Björnsan.Är nu 44 år och har skapat en blogg där jag ska berätta om mitt liv och hur det va när jag va liten och växte upp i björnsträdgård.Det va en tid av mycket svåra skaer och mycket missbruk. Jag hoppa ur barnvangnen och börja röka cig. Sen så blev mitt liv en av dom som nästan bodde i parken. Missbrukarna alltså. Nu mera är jag drogfri sen 13 år och livet är mycket bättre. Jag är tacksam för att jag överlevde. Björnsträdgård var både Hård kall och varm och lycklig. Men nog om det. Du kan snart läsa mer på min blogg. Men min fråga till dig är hur kan jag få tillgång till bilden på parken. Det gamla. Dom nya bilderna ska jag fota själv men skulle gärna villja använda ditt vykort.. Ta gärna kontakt med mig så fort du kan. Kram från en äkta söderkis.. :-) E-mail gemigallt@hotmail.com
http://lassewannberg.bloggagratis.se/
Mv Lasse W
Hej Lasse! Tack för din kommentar. Det blir helt säkert en intressant blogg att läsa. Jag har skickat dig ett svar.
Skicka en kommentar