torsdag, oktober 19, 2006

Vardagsfundering

Ett tidningsurklipp instoppad i Husmoderns Köksalmanack anno 1938, (i dag ett retrokulturellt samlarobjekt). På baksidan av urklippet finns inga recept, som man kanske skulle kunna tro, utan bara små notiser.

"En 86-årig stationsskrivare John Broqvist på väg till sitt hem i Hagfors, Värmland, påkördes av en personbil och skadades till döds".

"En ladugård och loge, tillhörande Tor Bonnier på Bisslinge vid Rotebro i Sollentuna socken, Uppland, brann ner medan gårdens folk var borta på ett 50-årskalas i en granngård. 14 kor, en tjur och några kalvar innebrändes, och årets skörd brann upp".

Någon har i stället funnit en vardagsfundering, skriven av Frank Crane, vara värd att spara. Han var upphovsman till bl a följande citat:

*Hemligheten med att skaffa sig bekymmer är att bara tänka på sig själv".
*En vän är en människa i vars sällskap man törs vara sig själv.
*Det är mycket svårare att dela andras glädje än deras sorg".

Vem var han? Frank Crane. Jag har inte lyckats finna hans namn i någon svenskspråkig litteraturhandbok. Texten som följer har hämtats från Wikiquote .

"Dr. Frank Crane (1861–1928) was a Presbyterian minister, speaker, and columnist who wrote a set of ten volumes of "Four Minute Essays" which were published in 1919. He later penned a much longer treatise entitled "Everyday Wisdom" , which was published in 1927. This leather-bound book was sub-titled 'A page for every day of the year' , and consisted of 365 Four Minute Essays and 52 Little Talks on How to Live. Only scarce remnants of his works on positive thinking and a populist political philosophy have survived for reflection by modern readers".

Igår, när årets första snö började falla ymnigt och det blev en "kojdag", (en gammal beteckning på en dag man stannade i (skogshuggar-)kojan, p g a vädret oftast), roade jag mig med att surfa runt och läsa bloggar inom olika kategorier. I blogosfären finns, vad jag kan se, ingen blogg med just titeln "Vardagsfundering".

Många bloggar innehåller ändå vardagsfunderingar i stort som smått. En del av dem är helt enkelt bara privata dagböcker, kanske enbart avsedda för en handfull familjemedlemmar och nära vänner. Andra bloggar med vardagsfunderingar är livsberättelser som berör. Sist, men inte minst, populäre Stationsvakt , som skriver om allt mellan himmel och jord.

Vill Du läsa tidningsurklippet? Klicka då på bilden. Klicka sedan i högra hörnet, längst ner.




4 kommentarer:

Anita sa...

Jag har en gammal köksalmanacka från 1947 :) Det är en rolig läsning; det är mycket tips och råd till husmödrar. Den säger en hel del om hur tidsandan var på den tiden och om hur synen har förändrats på "husmödrar".
Ibland hittar jag veckotidningar från förra seklets början - jag slukar dem! Det är en fascinerande läsning och lärorikt.

Karin W. sa...

Jag har för mig att farmor fick köksalmanackor i julklapp varje år under en period. Speciellt intressant är det att läsa de som gavs ut under krigsåren, då lite skulle räcka till.

Karin W. sa...

Ja, vilka pärlor, Inkan! Målgruppen är solklar. Ingen tvekan om det.

Anonym sa...

hvad jeg ledte efter, tak

Related Posts with Thumbnails