F.W.H.-kort
Många vykortssamlare köper och säljer vykort i auktionsform på den svenska internetsajten Tradera . Kategorin "Vykort och bilder" är mycket stor på Tradera. Just nu finns mer än 70 000 vykortsauktioner upplagda. Jag är ingen samlare av vykort. Inte av någonting annat heller för den delen, snarare tvärtom. Deltiologer kallas i alla fall de som samlar och studerar vykort.
Via sajten Gamla vykort har jag fått kontakt med en person, som är intresserad av just kort från F. W. H. & Co. I ett mail undrar han om jag känner till någon samlare som har F. W. H.- kort. Alla tips är välkomna, skriver han. Du som samlar - eller känner till någon som samlar, kan skicka ett mail till bengt@gamlavykort.nu .
Grundserien har motivnummer och motivtext i röd färg.
Det var år 1841 som det här företaget grundades av Fritz Wictor Hasselblad (1816-1893) under namnet "Fritz W. Hasselblad & Co" (förkortat F.W.H. & Co). Sonen Arvid Victor Hasselblad övertog företaget 1871. (Fritz Hasselblads sonson Karl Erik Hasselblad fick år 1906 sonen Victor Hasselblad som har blivit känd för att ha utvecklat och startat tillverkningen av Hasselbladskameran).
Släkten Hasselblad kom ursprungligen från Västergötland. Stamfadern hette Arvid Jonsson (1712-1782) och kom från Hasslösa (Hassellösa) i Skaraborgs län. Det är troligt att födelseförsamlingens namn inspirerade Arvid Jonsson till släktnamnet Hasselblad.
F.W.H. & Co var från början en grosshandlarfirma. Firman handlade med bl a tyger, sybehörsartiklar och hushållsartiklar. Tidvis hade man också en egen tillverkning av hattar och konfektion. De var förmodligen först i landet med att importera vattentoaletter. Den importen tackar vi för! I början av 1900-talet började företaget, att sälja vykort.
Firman hade en representant, Nils Bouveng, som senare blev chef för Hasselblads Fotografiska AB och författare till boken "Rådgifvare för amatörfotografer". Han reste omkring över hela landet och tog bilder av kyrkor, andra byggnader och vyer. Av bilderna tillverkades vykort, troligtvis i Tyskland. De såldes sedan i flera miljoner exemplar.
Källor:
Wikipedia
Vykortslistor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar