fredag, september 15, 2006

Vykort från Transtrand

Foto. & Förlag And. Erikson, Dala-Järna
Svenska Litografiska AB
Stockholm

42

Transtrand










"Gusjön Transtrand
Vi önskar eder en glad och trevlig Påsk
hälsningar Johan. Karl. och August."

Vykortet är adresserat till Herr Bror Lundin m. familj
Västanbäck, Näsåker
(Okänt år. Frimärket och stämpeln är skadad).



Kanske var vykortsskrivarna "Johan", "Karl" och "August" säsongsarbetare i Transtrandsområdet eller också var de turister.

De mest kända "turisterna" i trakten är förmodligen Gustav Eriksson Vasa och Carl von Linné .

Enligt Herman Lindqvists verk om den svenska historien var det i dalen mellan Hemfjället och Storfjället som man hann ikapp flyktingen Gustav på hans väg ut ur riket.

Det ska ha varit där han blev övertalad att återvända och leda befrielsekampen mot Kristian II och det danska oket.

"Om du vill bliva vår härhövdsman så följer båd gammal och ung" står det ristat på minnesstenen i västra Sälen.

En turistresa till Sälenområdet företogs år 1734 av Carl von Linné. Kuriös är hans karakteristik över människorna:

"Folket här i trakten är mycket fritaligt, språksamt och djärvt. Manfolket se väl ut, kvinnfolken äro fulare, alla hava mest raka och spetsiga näsor och äro alltså tredje variationen av Dalkarlar."

”På fjället skall byggas ett sanatoriehotell och där skall utlänningar sitta och se på morgonsolen och dricka vin, tjockt som blod”. Så sa en märklig man från Lima, född 1832 och död 1901.

Hans namn var Gunnar Lars Larsson - i dagligt tal kallad Dalaprofeten. Profettiteln hade han också på sitt visitkort. Förutom "profetian" om sanatoriehotellet talade han också om en järnväg genom bl. a Sälens by.

Men det gick med Dalaprofeten som med många andra profeter. Han blev ingen profet i sin egen hemsocken eller eget fädernesland. Han blev för det mesta hånad.

På våren 1901 blev han sjuk i hög feber, ville bota sig själv och drack en kaffekopp terpentin. Han avled den 7 juli 1901.
Källa: Sälens Högfjällshotell

Järnvägen till Sälen var klar 1928. Då öppnades möjligheterna för turistnäringen . Vinterdagar kunde ekipage med häst och släde stå och vänta på Sälens järnvägsstation på fjällgäster som skulle transporteras vidare till något litet pensionat och eller till fjällbönder som tog emot och erbjöd kost och logi.

Norrmannen J W Clüwer kom då också till Sälen för att bygga ett hotell på fjället. Påsken 1937 tog Sälens Högfjällshotell emot de första gästerna. Vid samma tid byggdes en bilväg till hotellet med hjälp av - till stor del - idéellt arbetande människor från bygden.

En annan näring var skogsbruket som medförde att människor från olika håll av landet vistades här i trakterna - säsongsvis.



Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails