Läckö slott
Vykort
Granbergs Konstindustri-Aktiebolags Förlag.
Stockholm No. 27
"Godt nytt år önskas af Kristin Andersson"
Läckö slott på 1600-talet
Ur Dahlbergs Suecia Antiqua
Läckö är ett av Sveriges märkligaste slott. Med sina 250 rum och två borggårdar ser det likadant ut idag som det gjorde under Magnus Gabriel de la Gardies tid i mitten av 1600-talet. Men idag finns förstås inte mycket kvar av hans inredning.
Här levdes länge ett praktfullt och slösande liv. Men tavlan hade också en baksida, som var mindre behaglig. All jord som ägdes av frälsemän var mer eller mindre skattefri.
I krigstid eller när kronans slott och byggnader skulle repareras behövdes extra skatter och utskrivningar. Frälsejorden deltog endast med hälften mot allmogens jord. Den gård eller by där adelsmannen själv bodde var helt befriad från utskylder. Och frälsejorden utökades hela tiden. Krigiska bedrifter skulle belönas med förläningar.
Krigen krävde pengar och åter pengar och män i sina bästa år. Tyngre och tyngre blev den börda som de ofrälse stånden fick bära. Visst användes adelns stora rikedomar på ett bra sätt ibland och med rikets bästa för ögonen.
Men orättvisa förblir orättvisa, även om den kallas med andra namn. Under drottning Kristinas tid förekom ett vansinnigt slöseri med adelsutnämningar och förläningar. I längden blev tillståndet outhärdligt för bönderna.
Den svenska allmogen var van vid att vänta hjälp av sin herre och konung och år 1681 fråntogs Magnus Gabriel de la Gardie Läckö slott i samband med Karl XI:s reduktion.
Läckö castle : Information in English
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar