fredag, september 29, 2006

Vängåvan

Min första tanke var att det här fotot var en gåva från en vän. Det stod nämligen "Wängåvan" på baksidan. Helt tokigt.

Vid närmare eftertanke insåg jag förstås att så inte alls var fallet. Vad det handlar om är en park i Sundsvall som heter Vängåvan. Min farmor står till vänster på bilden och kanske är kvinnan till höger hennes äldre syster Anna.

Vängåvan blev anlagd en gång i tiden på mark som tidigare varit en tjärn. Den hade fyllts ut och dränerats och parken stod färdig 1877. En vacker fontän avtäcktes 1886. Två år senare brann stora delar av Sundsvall ner - en brand som skördade flera dödsoffer.

Efter åtta timmar hade över 400 gårdar i den gamla trästaden förvandlats till aska och 9000 av stadens 11 000 invånare hade blivit hemlösa. Skadorna uppskattades till 30 miljoner.

För att undvika att liknande katastrofer skedde i framtiden, beslöt man att återuppbygga staden i sten. Det fick till följd att många som hade förlorat sina hem i branden inte hade råd att bygga upp husen igen.

Trots nödhjälp från hela Europa, var det ändå bara folk med kapital ( bl.a. träpatronerna) som hade råd att investera i stenbyggnaderna. De anlitade arkitekter från hela Europa för uppbyggnaden. Sundsvalls nya stadskärna fick namnet Stenstaden.

Författaren Ludvig "Lubbe" Nordström beskrev den nya staden som "En armé av jättelika plånböcker".

Projektet Trädplan för Sundsvalls kommun inleddes 2002 och då restaurerades även Vängåvan. Gamla pilträd som prytt parken togs ned på grund av hög ålder. De användes sedan i en trädskulpurtävling, där lokala konstnärer deltog.

Källor och länkar:
Wikipedia
Sundsvall i historien
Träbildhuggare
Sundsvallsminnen

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails