fredag, september 29, 2006

"Lost faces"

Från de allra tidigaste perioderna finns bara mer eller mindre kända personers ansikten förevigade av målare och bildhuggare. Men på 1860-talet började den förut så otydliga massan av människor få individuella ansiktsdrag. Framför fotografens kamera poserade de i sina bästa kläder därför att fotografbesöket var, under lång tid, en högtidlig sak.





Utvecklingen rusade emellertid vidare, kameran blev billig, fotografering en vanlig hobby och de gamla ateljébilderna uppskattades inte längre.

När pionjärfotograferna la av, var inte så många intresserade av deras arkiv och stora kollektioner av glasplåtar skrotades.





Fotograferna
J. Näsman och C.J. Bergqvist
Anna Henrietta Lidmarks porträttalbum innehåller flera till synes mycket gamla fotografier, tagna av fotografer som det är svårt att få grepp om, eftersom så lite verkar vara bevarat.

I några enstaka fall finns fotografens namn präglat eller stämplat på fotografierna: t. ex. J. Näsman (t.v) och C. J. Bergqvist (t.h.). De vackra baksidor, som porträttbilder vanligvis brukar ha, med namn, adress och ofta också en logotyp på baksidan, saknas helt på de här fotografierna.

Självfallet är det mycket svårt att göra en tidsbestämning av de här porträtten. Kläderna kan ge en viss vägledning. Damernas frisyrer likaså. Ungefär i mitten av 1800-talet började en slät, mittbenad kamning av håret bli på modet. Senare mildrades den frisyren och på 1880-talet förekommer en större variation av håruppsättningar .

Jag gör en försiktig datering av de här oretuscherade och oförfalskade porträtten till tiden mellan 1860-1880. Personerna skulle då, om mitt antagande stämmer, kunna vara födda före 1850.

På baksidan av fotograf J. Näsmans kort är skrivet för hand, "Otto Lundin ". Det skulle ha kunnat vara en bra ledtråd vid dateringen, men jag tror i n t e att det betyder att mannen på bilden heter "Otto Lundin". Alltför mycket talar emot.

I Västernorrlands Länsmuseums bilddatabas har jag funnit två porträtt tagna av en fotograf med namnet J. Näsman. Det ena föreställer en bondson från Moflo i Ådals-Liden med namnet Erik Abrahamsson Lidberg. Han var född 1809. Det andra porträttet föreställer Henrik Jacob Frisendahl, född 1836, bror till prosten V. B. Frisendahl . Det porträttet ska vara taget före 1869 enligt uppgift i databasen.

Fotograf C. J. Bergqvist finns representerad med ett odaterat porträtt i SVAR:s bilddatabas. Det föreställer en skeppare och handlare med namnet Sundberg. Ort: Sollefteå. När levde han?

STÄMPLAR












Ett hjälpmedel

Bernhard Johansson, Gävle, har gått igenom mer än 5000 daterade gamla porträtt. Han redovisar på sin hemsida sina slutsatser och sin statistik. Ett program erbjuds också, som kan vara ett hjälpmedel vid försök till datering av foton från 1800-talet.


Fotograf E. Möller
De fyra sista porträtten, som jag scannat, är stämplade på baksidan med namnet "E. MÖLLER, FOTOGRAF".

SVAR har ett par foton tagna av den här fotografen i sin bilddatabas. Inga porträtt visserligen, men ett par bilder av miljöer i Sollefteå, daterade till 1870-tal.


















Under my bed was a dress box
spilling old pictures,
a sift of lost faces
to drift beneath my dreams.
I am from those moments
snapped before I budded
leaf-fall from the family tree.



George Ella Lyon

2 kommentarer:

Anita sa...

Hallå Karin! Läst och begrundat...

Träffade Jan M. på konstföreninges möte igår kväll. Vi kom att ha en diskussíon per mail ang. en tavla på Österåsen. Jag kommenterar det vidare på min blog i morgon....

F.ö. inga vidare kommentarer ang. gästboken...
Allt gott!
Smulan

Karin W. sa...

Läsa och begrunda. Det enda man kan göra. Anna Lidmark var läs- och skrivkunnig. En liten notering på korten hade hon väl ändå kunnat göra. På en av herrarna känner jag faktiskt igen pappas käkparti. Vissa drag går faktiskt igen emellanåt.

Jag har lovat Jan M. att skicka foton på några av de tavlor jag har hängande på väggen - som en gentjänst för CD-skivan. Det ska bli, när jag får tag på en kamera som tar bra bilder.

God natt och sov gott!
Karin

Related Posts with Thumbnails