lördag, september 23, 2006

"Nostalgi"

Ett foto som visar ett antal gamla saker. Ett foto fyllt med nostalgi ? Eller?

Det kan ibland vara inressant att undersöka ett ords innebörd. Ordet nostalgi kommer från nostos, hemresa, och algos, lidande.

I Nordisk Familjebok, band 20, år 1914, står: "nostalgi är en ofta tärande, med aptitlöshet och avmagring förenad förstämning, som kan utvecklas hos personer som vistas på främmande ort och ej förmå att psykiskt anpassa sig efter de nya förhållandena. Dylika tillstånd kunna vara det första stadiet i en begynnande sinnessjukdom och ha understundom ett visst rättspsykiatriskt intresse".

Hoppsan! Och jag som kände mig "nostalgisk" när jag såg det här fotot. Begreppet nostalgi har alltså idag urvattnats till oigenkännlighet. Lika bra att jag slutar använda det ordet.

Jag gillar gamla saker men är inte alls mager, blek och sjuk av längtan tillbaka till andra tider eller till det förflutna. Det som följer får helt enkelt bli en presentation av några saker och ting som syns på fotot - utan nostalgi.

Bonaden, som hänger på väggen, var vacker. Jag har sett den på riktigt. Mönstret var broderat i flera olika färger och påminde närapå om en gammal dalmålning.

"Är du lycklig väl så gläd dig
åt din lycka med en hvar
Och ju mer du delar med dig

desto mera har du kvar"

Så löd versen på den här bonaden.

Förr, från 1890-talet fram till 1930-talet, var det vanligt att hemmen pryddes med väggbonader. En slags trygghetssymbol kanske. Mjuka former och mönster som kontrast till den hårda verkligheten. Bonaderna var broderade med visdomsord, ordstäv och levnadsregler m.m. - en antydan om den tidsanda och de värderingar som rådde.

När det gäller tid och arbete kunde bonaderna ha följande lydelse: ”Upp att verka lifvets dag är kort, ej skall dess gyllene morgon sovas bort”, ”Flit är lyckans högra hand” eller ”Morgonstund har guld i mund”. Budskapet är entydigt, gå upp tidigt, arbeta och var flitig så blir du lycklig.

(De gamla grekerna betraktade arbete på ett helt annorlunda sätt. Det grekiska ordet för arbete - ponos - kommer från samma rot som ordet för lidande och straff. Sport, debatt, konst, filosofi m.m. värderades högt av de gamla grekerna - högre än arbete).

På väggen hänger porträtt av farfarsfar och farfarsmor , i ovala, svarta fotoramar. Den typen av ram tillverkas fortfarande och kan köpas för en billig penning - men är då gjord av något plastmaterial.

britahenrik

Farfar sitter på en pinnstol som vi betraktar som så typiskt svensk. I själva verket har pinnstolen ett engelskt ursprung.

Det var den engelske kungen Georg III som, i en stuga nära Windsor Castle, en gång upptäckte en lätt och bekväm stol. Han blev så förtjust att han beställde en hel uppsättning till slottet. Andra statsöverhuvuden blev lika förtjusta, speciellt de amerikanska presidenterna. Från USA kom pinnstolarna till Sverige via herrgårdsfrun på Hook i Småland. Hennes snickare gjorde den första svenska pinnstolen. (AiH nr 12/1975)

Tapeten på väggen - mörka med stort blommönster från tidigt 1900-tal. Att titta på gamla tapeter är ett bra sätt att lära känna människan och vår kulturhistoria. Det tycker Ingela Broström som tillsammans med Elisabet Stavenow-Hidemark skrivit en ny bok om våra papperstapeters historia.

"Det finns få sätt som man kan lära känna människan så väl på som genom att titta på hennes tapeter. I en tid när människor var vana att slita på sina kläder tills de tog slut och inte hade möjlighet att köpa möbler efter mode, hade de flesta ändå råd att tapetsera om ofta. Genom tapeterna hade man möjlighet att uttrycka personlig stil och smak och därför berättar de så mycket om människan", sa Ingela Broström i en intervju i Dala-Demokraten

För övrigt öppnar Nordiska Museet en (betal)utställning om tapeter den 26 oktober som pågår till augusti 2007. Utställningen berättar bl.a. om papperstapetens historia från 1500-talet till dags dato.

Citatet:

You can't have a better tomorrow if you are thinking about yesterday all the time. Charles Franklin Kettering (1876-1958)




2 kommentarer:

Anita sa...

Det är mycket man känner igen både i text och bild, Karin!

En liten undran.... har du något foto av dina farföräldrar med de vackra björkmöblerna, som vi nu är ägare av? Det skulle vara roligt att se möblerna i sin ursprungliga miljö...

Karin W. sa...

Planlösningen i äldre hem på landsbygden var nog rätt likartad. Det medförde att det blev en lika påtaglig likhet i möblering och av andra prylar. Åtminstone tror jag att vi som har far- eller morföräldrar från mellersta Norrland bör känna igen oss.

Nej Smulan, det finns inget foto med de möblerna. De stod i salen - ett rum som inte användes alltför ofta.

Related Posts with Thumbnails