måndag, juli 24, 2006

Fotografen och soldaten (2)

Fotografen K. Stein, eller Karl Efraim Stein, som var hans fullständiga namn, kom från Broaryd i Skaraborgs län. En kommentar till ett av de foton som har lagts in på Porträttfynd ger den informationen att det var där han var född år 1869 (*Rättelse: Se uppdatering nedan!).

Stein gifte sig med torpardottern Alma Maria Hillbom, född 1888 i Granvåg, Sollefteå - en ångermanländska med rötter i Junsele på moderns sida.

Mor till Alma Maria Hillbom var Sara Maria Johansdotter Sehlin, född 1860 i Lillsele, Junsele. Familjen Sehlin hade lämnat Junsele och flyttat till Granvåg i Sollefteå.
Svenska gods och gårdar (sidan 981) berättar att år 1941 var en familj Hillbom bosatt på Granvåg 1:28. Gården hade gått till släkten Hillbom på 1880-talet. Det var då Johan Sehlin från Junsele köpte den, men han hade omgående sålt den vidare till svärsonen Nils Gustav Hillbom - K. Steins svärfar.


Stein hade ateljéer på många orter - inte bara i Härnösand. Baksidan av det översta soldatporträttet ger upplysning om att han fått "Silfvermedalj i Härnösand och Luleå 1894". På framsidan finns tryckt, förutom Härnösand, även Kramfors och Ullånger. Det finns anledning tro att ateljéer fanns på ytterligare några orter, bl. a. i Sollefteå.

"Fotograf i Gävle men 1925 f.d. fotograf boende Ådala/Mariekällgatan 31, Södertälje, och deltog med egenhändigt byggd nyckelharpa vid Musikinstrumentutställningen i Stockholm", skrev P-U Allmo i oktober 2003 i sin kommentar till porträttet på Porträttfynd .


Soldater i full mundering tillhörde K. Steins fotoobjekt. De här soldatporträtten är hämtade från två olika album. Det översta finns i farfars album och det nedersta i Junselealbumet

Jag är inte rätt person att avgöra vilka regementen som de här två soldaterna tillhörde. Det finns andra personer, som har mycket mer detaljerade kunskaper om militäruniformer av olika slag.

Hans Högman t. ex. har en diger hemsida om Militärhistoria. I ord och bild beskrivs ingående bl. a. uniformer genom tiderna http://www.hhogman.se/militaria.htm

*Uppdatering den 1 juli 2007 med anledning av Bernhard Johanssons kommentar: "Fotografen Karl Efraim Johansson/Stein föddes i Båraryds (nuv. Gislaved) församling i Jönköpings län den 29/9 1869, allt enligt födelseboken. Namnet Stein verkar han ha tagit sig när han blev professionell fotograf omkr. 1890. Han avled i Solna 1953. Han var verksam på ett flertal orter, bl. a. Härnösand, Gävle, Stockholm, Sollefteå, Östersund. Jag håller på att sammanställa ett register över svenska porträttfotografer 1860-1920, och resultatet -så långt- kan du finna på min hemsida."
Hemsidan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fotografen Karl Efraim Johansson/Stein föddes i Båraryds (nuv. Gislaved) församling i Jönköpings län den 29/9 1869, allt enligt födelseboken.
Namnet Stein verkar han ha tagit sig när han blev professionell fotograf omkr. 1890. Han avled i Solna 1953.

Han var verksam på ett flertal orter, bl. a. Härnösand, Gävle, Stockholm, Sollefteå, Östersund.

Jag håller på att sammanställa ett register över svenska porträttfotografer 1860-1920, och resultatet -så långt- kan du finna på min hemsida.

Karin W. sa...

Tack för din kommentar. Det ska bli intressant att följa din sammanställning över svenska porträttfotografer.

Related Posts with Thumbnails