torsdag, maj 11, 2006

Kyrka

Vykort
Näsåker Kyrka
Foto J.E. Nahlin

Liksom en pärla ligger kyrkan mitt i byn. Den byggdes 1817-20 av en man som hette Erik Eriksson. Enligt ett protokoll daterat den 2 oktober 1820 ägde syn och visitation rum då.
Närvarande visitationsdagen var bland många andra kyrkoherden Henrik Jacob Berlin, adjunkten pastorus Nils Frisendahl och byggmästaren Erik Ersson från Holmträsk i Gafsele.

På kyrkogården ligger farmor och farfar begravda.

Kyrkan har ersatt en äldre kyrka som stod på en helt annan plats. Den kyrkan var från mitten av 1600-talet och finns inte längre kvar. Det enda som finns kvar är en enkel skiss. I början av 1900-talet målade en Näsåkersbo av skissen i färg.

Klockstapeln som syns till vänster om den gamla kyrkan är av senare datum. Den uppfördes av en man vid namn Per Andersson . Han kom från Fjällsjö socken. Möjligen hade han kallats till Ådals-Liden av kyrkorådet i Näsåker, som hade sökt efter en kunnig byggmästare.

Per Andersson bosatte sig på Kyrkbordet i Näsåker, tog sig namnet Löfling och skrevs i husförhörsboken som "sockenhantverkare". Per Andersson Löfling slutförde uppdraget att bygga en klockstapel 1784 (till kyrkorådets fulla belåtenhet). Han hann också med att bygga en klockstapel vid Resele gamla kyrka innan han sadlade om och blev nybyggare på Älggårdsmon i Söderfors, Ådals-Liden.

Söderfors ligger på västra sidan av Ångermanälven, mitt emot Holaforsen. Per Andersson Löfling anses som grundare av byn Söderfors.

En septemberdag 1792 föddes hans dotter Stina i Älggårdsmon. Hon gifte sig år 1819 med min farfarsmorfarsfar Hans Hansson Westergren, född 1786 i Västanbäck, Ådals-Liden.




Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails